Äntligen kan vi mötas fysiskt igen! Vår första fysiska möte på nästan två år var ett uppskjutit möte från i fjol: ”Gravvalvsvarligt och skitkul.”
Lennart Palm guidade i de adliga gravvalven
Den 12 oktober var det dags för Nynäshamns släktforskarförenings första fysiska möte sedan restriktionerna under pandemin släpptes. Jättekul att så många kunde komma!
Inbjuden till lokalen på Vikingavägen den här kvällen var Lennart Palm från Lerum, musiker – som många har hört i Melodikrysset med Anders Eldeman – men också hängiven gravvalvsinventerare.
Det var efter ett besök i en skånsk kyrka som han först blev fascinerad av gravvalv, berättade han.
–Jag var på turné med Lill-Babs och i samband med ett besök i en kyrka blev jag erbjuden att följa med ner i ett, det var otroligt spännande.
Sedan dess har han på sin fritid ägnat sig åt att inventera gravvalv runt om i Sverige, numera inom ramen för ”Projekt stormaktstidens begravningskistor”.
Publiken fick följa med på en riktig gravvalvs- och kistturné i både ord och bild. Berättelser om människorna som en gång lades i de påkostade kistorna blandades med nutida anekdoter, visning av gamla porträtt och uppläsning av mer eller mindre högtidliga likpredikningar.
–Adelsätterna hade oftast sina egna kistmakare, och en del ritningar från 1600- och 1700-talen finns faktiskt kvar än i dag, berättade Lennart Palm.
Han visade sedan ett urval av före- och efterbilder på gamla kistor som hade restaurerats av metallrestauratorn Cai Zetterström, bilder som framkallade en hel del ”wow” och ”åh” i publikraderna. Den som någon gång besöker Tyska kyrkan i Göteborg kan till exempel passa på att titta på Rutger von Aschbergers vackra – och numera restaurerade – kista från 1693.
Helene Skoglund, sekreterare i Nynäshamns släktforskarförening