Välkomna till medlemsbloggen! Här samlar vi länkar till artiklar som vi har publicerat sedan 2020 (tidigare ”Månadens tema/artikel”).

Skribenterna är medlemmar i föreningen och här hittas artiklar som anknyter till släktforskning och historia. Trevlig läsning!

Vi vill gärna ha fler skribenter. Har du något intressant att berätta som rör din egen släktforskning eller har du forskat i något annat? Skicka texten till Helene Skoglund – helene.skoglund150@gmail.com eller Maria Landin – maria_landin@hotmail.com så tittar vi på det.  Skicka gärna texten direkt i mejlet eller i ett Word-dokument.  Eventuella foton bifogar du i mejlet.  Klistra inte in dem i Word-filen eller pdf-filen, utan bifoga dem löst.

2024

Det var då det – Minnen från Söderstugan vid Ogesta 1952–1958Vi tänker inte så ofta på det. Men vår egen historia är också en del av släktforskningen! För andra kan det vara oerhört värdefullt att vi skriver ner lite om våra liv. En som här delar med sig av en sådan historia är Vera Magnusson, medlem i NSF. Hon har skrivit om sina minnen från när hennes familj bodde i Söderstugan som hörde till Ogesta. Trevlig läsning!

2023

Det var så här det började  – Margaretha Lind berättar om sin forskning, som började med att dottern Anette släktforskade i skolan

Vad är en koffernagel? Hans Peter Stülten förklarar – och gör en liten släktutredning som startar med båtsman Jakob Petter Jacobsson ”Koffernagel” född i Grötlingbo 1823.

Guld-Gretas koppling till Ösmo – Vera Magnusson blev nyfiken på Sveriges första kvinnliga olympiska guldmedaljör, Greta Johansson, när hon fick reda på att hon hade en Ösmo-koppling. Här är hennes berättelse.

2022

April 2022 Historiska kartor på Lantmäteriet Artikel av Maria Landin som ger intressanta inblickar i kartornas värld.

Mars 2022 Hur jag hittade min farmors föräldrar. Här berättar Vera Magnusson en del av sin släkthistoria på hennes farmors.

Februari 2022 Båtsman Lars Olof Larsson-Dickman 3 mars 1831 – 13 mars 1901.   Ulla Laiho berättar här om en båtsman i Ösmo.

Januari 2022 Duktiga smeder- Inte bara valloner! Här får vi en intressant inblick i järnbruk i Västernorrland. Artikel av Christina Knutsson.

2021

December 2021: Att resa är att leva! av Hans-Peter Stülten
Årets sista ”månadens Tema” står Hans-Peter Stülten för. Hans-Peter har varit ute att resa , som H.C. Andersen skriver: ”Att resa är att leva” . Han besökt släktingar i Danmark och Sverige. Han skriver om att ta kontakt med nu levande släktingar. Du kan läsa om det här.

November 2021:  Nu vill jag berätta om min farfars mormor som blev dömd på första resan för stöld av Sandra Wictorin.
Sandra berättar om sin farfars mormor som satt i fängelse för första resan stöld, en gruvelig historia som kan läsas här.

Oktober 2021: Johannas pappa – Fader okänd av Susann Colbing
Hon berättar lite om hur hon lyckades lösa gåtan med den okända fadern med  släktforskning och DNA, En mycket intressant artikel som du kan läsa här.

September 2021: Har du en brottsling i din släkt? av Maria Landin
Maria har skrivit en intressant artikel om brottslingar i släkten. Man brukar ju säga att det är en lycka om man har en sådan, då finns ofta en beskrivning av personen och hans/hennes levnadsförhållanden. Nog så intressant innan fotografiets tid. Du kan läsa artikeln här.

Maj 2021: Familjehemligheter avslöjas av Hans-Peter Stülten
Vårens sista ”månadens tema” står Hans-Peter Stülten för med lite om familjehemligheter som avslöjas när man släktforskar. Du kan läsa om det här.

April 2021: Tidig industri – Aluntillverkning av Keth Andersson
April månadens tema handlar om något som nog inte många av oss känner till, nämligen aluntillverkning, något som en gång i tiden var en storindustri i Sverige och gav större inkomster än järnbruken gjorde. Keth Andersson har skrivit om det och du kan läsa hennes artikel här.

Mars 2021: Att dö den goda döden av Maria Landin
Mars månads tema är lite om det som drabbar oss alla förr eller senare, helst mycket senare, nämligen döden. Det är ju något vi alla gör- Maria Landin har skrivit om ”Den goda döden” du kan läsa det här.

Februari 2021: Sockenstämman av Maria Landin
Februari månadens tema är en artikel av Maria Landin om sockenstämman, socknens högsta beslutande organ som tog hand om mycket i socknen. Läs artikeln här.

Januari 2021: Att se över sin släktforskning! av Hans-Peter Stülten
Den här gången är det Hans-Peter Stülten som skriver om att kontrollera sin släktforskning, ty vi gör alla fel tid efter annan. Du kan läsa artikeln här.

2020

December 2020: En bit av min släktresa via DNA av Sandra Wictorin och DNA-stöd för släktforskning av Nanne Brödjegård.
Läs om vad DNA forskningen har gett dessa två medlemmar. Läs artiklarna här.

November 2020: ”Om svedjefinnarna eller skogsfinnarna som de också kallas” av Christina Knutsson
November månads tema är en artikel av Christina Knutsson om svedjefinnar. En mycket intressant artikel om en grupp människor som kom hit från östra rikshalvan en gång i tiden och i dag är mer eller mindre, nog mest mer, assimilerade i det svenska samhället. Läs artikeln här.

Oktober 2020: Att forska på personer som varit aktiva inom frikyrkorörelsen av Maria Landin
Oktober månads tema är om frikyrkorörelsen. Maria Landin har skrivit en intressant artikel om ett par frikyrkofolk inom hennes egen släkt: Vilhelmina Wallin och Johan Erik Jacobsson. Läs artikeln här

September 2020: DNA-test och resultatet av dessa! av  Hans-Peter Stülten
Månadens tema för september handlar om resultatet av DNA forskning. Hans-Peter Stülten har skrivit lite om detta. Läs artikeln här.

Maj 2020: Att söka bland dagstidningar på Kungliga biblioteket av Maria Landin
Månadens tema för maj är Kungliga Bibliotekets inskannade tidningar. Maria Landin har skrivit en väldigt intressant artikel om hur man kan hitta mycket gott dör för släktforskare. Läs artikeln här.

Nu håller vi en paus över sommaren, återkommer med nya artiklar i september.
Så har vi kommit till september och månadens tema kommer igen.

April 2020: Fotografering och släktforskning! av Hans-Peter Stülten
Månadens tema för april är fotografi och släktforskning. Den här gången är det Hans-Peter Stülten som är författaren och kommer med råd och tips. Läs mera om vad du skall göra här.

Mars 2020: Vilket är det mest udda yrket du träffat på i din släktforskning? av Maria Landin. Månadens tema för mars är lite om olika mer eller mindre konstiga yrken vi stöter på som släktforskare. Även i denna månad är det Maria Landin som är författare till texten som du kan läsa här.

Februari 2020: Hur skrev dina förfäder? av Maria landin
Februari månads tema är något som vi släktforskare ständigt stöter på: Hur skriver de egentlig? Oftast är det väl prästernas kråkfötter i kyrkböckerna vi svär över, men hur var det egentligen med skrivkunnigheten förut? Maria Landin har skrivit om det här.

Januari 2020: Indelta soldater och båtsmän av Maria Landin
Vi börjar i januari 2020 med en artikel om indelta soldater och båtsmän. Artikeln är författat av Maria Landin.