Höstens första möte var på grund av Covid-19, i likhet med övriga möten sedan drygt ett år tillbaka, digitalt. Christina Sagersten höll ett mycket intressant föredrag om DNA-forskning utifrån sin bok ”Pappa, vem är du?”

© Anna Thors A foto och form

Den 14 september hade Nynäshamns släktforskarförening bjudit in författaren och släktforskaren Christina Sagersten för att via det digitala konferensverktyget Teams berätta om DNA-släktforskning i allmänhet och sin egen bok ”Pappa, vem är du – lös din släktgåta med hjälp av DNA!” i synnerhet.

I boken delar fem personer med sig av sina erfarenheter av att hitta en okänd far i sitt släktträd.

– Många frågar hur man gör, och först och främst måste man faktiskt börja med att släktforska på vanligt sätt. Ett DNA-test kan inte stå för sig själv, sa Christina Sagersten.

Att forska 5–6 generationer bakåt brukar vara bra till en början. Beroende på var i släktträdet luckan finns, är det också viktigt att välja rätt sorts test. Mt-DNA-test testar mitokondrie-DNA som alla ärver från sin mamma i en rak linje på mödernet. Y-DNA-test kan bara män göra, eftersom de ärver Y-kromosomen från sin far i en rak linje på fädernet. I ett autosomalt test är det i stället blandningen mellan mor och far som testas.

–Rita upp släktträdet och testa gärna så nära luckan det går. Söker du efter en okänd morfar, testa då till exempel gärna din mamma i stället för dig själv.

Men Christina Sagersten poängterade också att den som håller på med DNA-släktforskning har ett stort ansvar.

–Vi pratar alldeles för lite om etiken, och det finns mycket att säga om den.

Man ska till exempel aldrig testa sig om man inte vill veta. Oväntade resultat kan komma. Den som testar sig kan få nya syskon, men också ”förlora” släktingar som de trodde att de var släkt biologiskt med.

–När du ber någon annan att testa sig, berätta om de här riskerna. Man kan faktiskt få fram information som inte alls stämmer med vad man tror sig veta. Berätta heller aldrig för någon annan att deras relation till någon annan inte stämmer, om de inte har bett dig. Och kom ihåg, du har rätt till ditt ursprung, men du kan aldrig kräva en relation om du hittar nya släktingar.

Christina Sagersten driver eget inom ledarskapsutveckling och coaching, men har också sedan 2015 jobbat med rådgivning och föreläsningar inom området DNA-släktforskning. Bland annat har hon haft ”pappa-kurser” som syftar till att finna okända fäder i släktforskningen.

Helene Skoglund, sekreterare NSF