Den 12 februari hade vi årsmöte i vår förening, i styrelsen var ordförande och en ledamot på val, de blev båda omvalda så styrelsen ser ut som innan årsmötet. Erland Ringborg ordförande i Sveriges Släktforskarförbund var mötesordförande. Efter fikat med goda semlor, höll han ett litet föredrag om vad förbundet gör för medlemsavgiften. Det blev många frågor.


Två ordföranden: Hans-Peter Stülten till vänster och Erland Ringborg till höger Foto copyright © Helene Skoglund

Den 12 februari hade Nynäshamns släktforskarförening årsmöte. Det blev inga förändringar i styrelsen, samtliga omvaldes. Ordförande är som tidigare därmed Hans-Peter Stülten.

NSF hade dagen till ära besök av Sveriges släktforskarförbunds ordförande Erland Ringborg, som förutom att ställa upp som mötesordförande under årsmötet berättade lite om förbundets verksamhet för det fyrtiotal medlemmar som kommit till mötet.

De flesta som släktforskar har nog någon gång gått in på Sveriges släktforskarförbunds hemsida www.rotter.se och tagit del av det som finns där, till exempel Anbytarforum, Rötterbloggen, Porträttfynd eller Rötterbokhandeln. Förbundet vill företräda både släktforskarna och de släktforskarföreningar som finns runt om i landet, berättade Erland Ringborg.

-Vi vill bidra både till släktforskningens och släktforskarnas bästa.

Det blir svårare och svårare att hitta områden att utöka med när det gäller handböcker, berättade han. I dag säljer förbundet handböcker om att forska om emigranter, valloner och okända fäder – bland mycket annat. Men några nya handboksnyheter är ändå på gång till Släktforskardagarna i Borås sommaren 2019. En handlar om att forska i städer (vilket alltid är lite mer komplicerat än att forska i en liten socken), och en annan tar upp forskning i länder utanför Norden, och ger en massa tips på länkar där man kan leta.

Dödboken 7 (databas med uppgifter om personer avlidna 1860-2016) har nyss kommit ut, men Erland Ringborg kunde berätta att uppdateringen Dödboken 8 är på gång och kommer att släppas år 2021.

Helene Skoglund