Den 19 januari uppmärksammades Släktforskningens dag med olika evenemang i hela landet. I Nynäshamn bjöd släktforskarföreningen in till biblioteket i Folkets Hus, där man kunde få släktforskarhjälp och information.
Det bjöds också på ett föredrag om fotografier, vilket var temat för året. Uppskattningsvis var det mellan 20 och 30 personer som lyssnade när NSF:s Hans-Peter Stülten berättade i datasalen.
Han berättade om att gamla bilder ofta är blekta eller missfärgade, men att man kan skanna dem in med en skanner som klarar 1200 dpi och korrigera dem i ett bildbehandlingsprogram. Han visade också exempel på före och efter på såväl ett gammalt svart/vitt foto som ett i färg.
I dag finns det appar till mobiltelefoner som är speciellt gjorda för att skanna foton, och det berättade Hans-Peter lite om också.
Lite allmänna, men ack så viktiga, tips blev det också. Till exempel att man aldrig bör skriva på foto med bläckpenna, utan uteslutande med blyerts, och att de tidigare så populära fotofickorna ofta är av ondo. Bäst är att sätta fast bilderna med fotohörn.
Ett annat bra tips är att komma ihåg att skriva vem som är på fotona. Foton skall helst förvaras i album eller i pappkartonger. Hans-Peter nämnde även hur man skall göra med negativ och glasplåtar, att det kräver en något mer avancerad skanner. Han berättade också att de skall förvaras i kuvert/album som är avsedda för det och som har rätt typ av papper.
Helene Skoglund