På decembermötet hade vi utöver den traditionella forskarstuga, även besök av Pirjo Holappa som berättade om hur man forskar i finska arkiv.

Här är Pirjo Holappa inför kvällens föreläsning.
Foto Copyright ¦ Helene Skoglund

Hur gör man för att hitta sina rötter i Finland? Den 11 december berättade släktforskaren Pirjo Holappa från Haninge om det, under Släktforskarföreningens sista medlemsmöte det här året.

De finska kyrkböckerna är på svenska fram till cirka 1880, därefter är de på finska. Namnen som tidigare hade skrivits på svenska började då skrivas på finska, så exempelvis blev Anders till Antti och Lars till Lauri. En av de saker som skiljer svensk och finsk forskning åt är att sekretessen är hårdare i Finland. Här är det 70 år och i Finland 100 år, vilket förstås kan ställa till det för oss släktforskare.

Pirjo Holappa förklarade hur man kunde söka bland annat i Finlands släkthistoriska förenings digitaliserade arkiv, som är lite likt Arkiv Digitals. Men hon kom med många andra tips. Om man vet var ens släkting bodde kan man kontakta församlingen och be om information om anfadern/anmodern och dennes ättlingar, och få en mindre släktutredning, ”virkatodistus”. För Pirjo har det kostat cirka 30 euro per förfrågan, berättade hon.

– Fördelen med detta är att man får reda på allt de hittar, och att 100-årssekretessen inte gäller när församlingen själv gör efterforskningar, sa hon.

Pirjo visar hur det kan se ut i en finländsk kyrkbok, likheten med svenska är ju stor.
Foto Copyright ¦ Helene Skoglund

Andra ställen att hitta information är Riksarkivets digitalarkiv (Digitaaliarkisto), som är motsvarande Riksarkivets digitala forskarsal i Sverige, och HisKi, som är Genealogiska samfundets sajt. Där kan man söka på olika socknar.

Det finns också mycket spännande information i Finland från tiden för andra världskriget. Stamkorten innehåller till exempel när och var personerna har tjänstgjort, och vilket truppförband de var med i. Där finns också information om eventuella läkarundersökningar och soldatpass.

– Eftersom sekretessen är så hård kan de också löna sig att åka och besöka kyrkogårdar och fotografera gravstenar.

Och för den med finska anor som funderar på att göra ett dna-test, kan det vara bra att veta att det mest använda företaget i Finland är FTDNA, Family Tree DNA.

Tips på andra källor:

Byböcker – släpps av byföreningar.

Efternamnsböcker – släpps av släktforskarföreningar för det efternamnet.

Krigsböcker – där kan man få reda på vilka som deltagit på olika sätt, och till exempel begravts på hederskyrkogårdar.