I oktober månad 2017 gick ett länge närat önska i uppfyllelse för oss, vi fick Ted Rosvall till Nynäshamn för att berätta om emigrantforskning. Då Ted inte hade möjlighet att komma vår vanliga mötesdag och vi räknade med många besökare, avhölls mötet i NSS lokalen.
Onsdagen den 18 oktober hade Nynäshamns släktforskarförening bjudit in släktforskaren Ted Rosvall för att berätta om emigrantforskning. Rosvall har stor erfarenhet av ämnet sedan många år och har bland annat forskat fram släktingar till kända personer i tv-programmet Vem tror du att du är. Han och Anna-Lena Hultgren skrev redan 2009 en bok på ämnet emigranter för Sveriges släktforskarförbunds räkning, men när det nu var dags för en uppdatering märkte de att det var läge för en helt ny bok. Det hade hänt så mycket på området. Resultatet blev boken ”Emigrantforska på nätet”.
Man brukar säga att ungefär 1,5 miljon svenskar emigrerade, från 1800-talets mitt fram till 1920-talet. Både på 1860-talet och 1880-talet rådde det stor hungersnöd i Sverige. Trots att cirka 200 000 emigranter återvände betyder det att ungefär var femte svensk emigrerade.
– Men siffrorna ska inte ställas mot dagens folkmängd, utan dåtidens befolkning på cirka 4-5 miljoner människor, berättade han. På vissa håll i landet, som i Småland och Värmland emigrerade så många som var fjärde invånare. Och det var inte bara till Amerika, utan även bland annat till Kanada, Tyskland och Danmark. Anledningen var missväxt och hungersnöd.
– Vi kunde helt enkelt inte försörja befolkningen här i Sverige, berättade han.
Kvällen kom att innehålla många konkreta tips på sidor på nätet att besöka för den som söker släktingar som har emigrerat. Oh för den som hittar släktingar genom att titta i andras forskning på publika släktträd på nätet (som Ancestry till exempel) hade Ted Rosvall ett grundtips: Titta på dem med stor misstänksamhet, men använd dem gärna som ledtrådar för att själv forska vidare! Man vet aldrig om de som har gjort släktträden har gjort rätt eller fel.Det finns många sätt att komma sina emigrerande anfäder- och mödrar på spåren, en mycket bra samling databaser finns på gratissajten familysearch.com, tipsade Rosvall om. Men sökningar på till exempel ”Chronicling America”, genealogybank.com och findagrave.com kan också ge mycket information.
Ska man hitta sina släktingar gäller det dock för det första att våga lite, menade Ted Rosvall.– Var inte rädd för datorn. Våga surfa!
Föreläsningen hölls för ovanlighetens skull i NSS klubblokal, vilket visade sig behövas; intresset var stort. Både kvällens huvudperson och släktforskarföreningen sålde böcker till besökarna, och det var förstås främst Rosvalls nya som kommersen handlade om. En del passade också på att få sin bok signerad när nu författaren var på plats!
Helene Skoglund