
Lennart Palm berättade bland annat om Rutger von Ascherbergs restaurerade kista som man kan se i Tyska kyrkan i Göteborg. Foto: Privat
Vårt möte den 8 april bjöd på adliga gravvalv när Lennart Palm åter kom på besök. Han var föreningens gäst redan 2021, och nu var det del 2 i föreläsningsserien som gällde – med ett lika underhållande innehåll och framförande som den första.
Lennart Palm från Lerum är musiker – många har säkert tidigare hört honom i Melodikrysset med Anders Eldeman – men han är också hängiven gravvalvsinventerare.
Efter ett besök i en skånsk kyrka blev han fascinerad av gravvalv, berättade han.
– Jag var på turné med Lill-Babs och i samband med en spelning i en kyrka blev jag erbjuden att följa med ner i ett gravvalv, berättade han.
Sedan dess har han varit fast. På sin fritid har han ägnat sig åt att inventera gravvalv runt om i Sverige. Extra nöjd var han nu över att äntligen ha fått inventera gravvalven i sin hemkyrka i Lerum.
Publiken fick precis som för fyra år sedan följa med på en riktig gravvalvs- och kistturné i både ord och bild. Berättelser om människorna som en gång lades i de påkostade kistorna i gravvalv under kyrkgolv eller pampiga gravmonument blandades med nutida anekdoter och visning av gamla porträtt.
– En del ritningar från 1600- och 1700-talen finns faktiskt kvar än i dag, berättade Lennart Palm.
Han visade sedan ett urval av före- och efterbilder på gamla kistor som hade restaurerats av metallrestauratorn Cai Zetterström. En favorit i repris var Rutger von Aschbergers vackra – och numera restaurerade – kista från 1693. Den som någon gång besöker Tyska kyrkan i Göteborg kan passa på att titta på den!
Nynäshamns släktforskarförening