Den 11 november 2017 var det Arkivens Dag. Vi var på Nynäshamns Bibliotek i lilla datasalen och berättade om hemligheter. Årets tema var ”Hemligheter i arkiven”. Då släktforskning ju också är ett arkiv även om det är av mera privat karakter, tyckte vi det passade bra.

Copyright © Helene Skoglund

Lördagen den 11 november uppmärksammades Arkivens dag runt om i Sverige.

I Nynäshamn hade vi i släktforskarföreningen därför öppet hus i bibliotekets datasal. I gamla kyrkoarkiv, domstolshandlingar och andra handlingar som är digitaliserade finns ju massor av guldkorn för den som är intresserad av sin egen släkt – med eller utan hemligheter.

Vi pratade släktforskning med alla som ville veta mer, och sålde böcker och olika digitala hjälpmedel. Trevligt, trevligt.

Några från föreningen berättade också om vilka hemligheter som hade dykt upp under deras egen släktforskningsresa. Spännande, oväntat och ibland lite otäckt! Det handlade om okända fäder, ett dödsfall som startade en lång rättsprocess – och två fall av tidelag på 1600-talet(!). Det var dödsstraff för det sistnämnda, för både kon och torparen.

Helene Skoglund