Omkring 500 personer besökte vår mässa i Folkets Hus den 15 oktober. Tänk att det finns så många som är intresserade av lokalhistoria och släktforskning i trakten! Här har vi samlat några bilder från evenemanget. Tack alla som kom!

 

Klockan 11 startade Victoria Enefors från Lund med att berätta allt om den polska 1500-talsprinsessan Katarina Jagellonica som blev drottning av Sverige när hon gifte sig med Vasasonen Johan som skulle bli kung Johan III.

När Peter Sjölund tog över scenen klockan 13 hade ännu fler hittat dit. Över 200 personer vände blicken mot scenen på Mysingen i Folkets Hus när han började berätta.  Vi fick höra både om hur DNA-släktforskningen blev det verktyg som löste gåtan med det hemska dubbelmordet i Linköping – och hur man bäst gör för att hitta en okänd far i släktträdet. Det var också många som ville få en pratstund med Peter efter föredraget.

Men innan Peter Sjölund startade sitt föredrag passade släktforskarföreningens styrelse på att göra en liten kupp. En överraskad Hans-Peter Stülten, föreningens grundare, fick då ta emot Släktforskarförbundets förtjänsttecken i silver! 🏆 Förtjänsttecknet inrättades 2021 och ”tilldelas föreningsmedlem, som under längre tid gjort betydelsefulla insatser för sin förening”. För oss i den nuvarande styrelsen kändes det självklart att föreningen skulle ge ett sådant till Hans-Peter, som har varit ordförande under så många år och tagit initiativ till att grunda föreningen 2012! TACK Hans-Peter! ⭐️

I själva mässdelen hade aktörerna från trakten dukat upp spännande saker. Hembygdsföreningarna hade gamla föremål med sig som besökarna kunde titta på. Det är omöjligt att nämna allt, men Haninge hembygdsgille stod nog för det rysligaste, med hand- och fotbojor från tingshuset – och en bödelsyxa!

 

Sorunda hemslöjdsvänner visade hur det går till när de gamla hantverken görs. Bland annat kunde man se hur man nålbinder vantar på traditionellt vis, och hur man tillverkar de festdekorationer av vass som bland annat brukar hänga i Sorundas midsommarstång.

 

På plats fanns:

Nynäshamns hembygdsförening
Sorunda hembygdsförening
Sorunda hemslöjdsvänner
Haninge hembygdsgille
Muskö hembygdsförening
DIS Öst (Datorstöd i släktforskningen)
Nynäshamns bild- och folkrörelsearkiv
Nynäshamns kommunarkiv
Genealogiska föreningen
Nynäshamns Posten
Bengt Agemark, Ösmo (böcker)
… och så förstås vi arrangörer i Nynäshamns släktforskarförening

Christer Carmevik från Genealogiska föreningen var på plats.

DIS Öst (Datorstöd i släktforskningen) visade ”Webtree”.

Hans-Peter Stülten tjänstgjorde som jourhavande släktforskare och berättade för nyfikna besökare hur man gör.

I kommunarkivet förvaras dessa gamla valurnor!

Det var bara att följa skyltarna på stan för att hitta till mässan!