Den 10 november var det Arkivens dag med mottot fest och glädje: Maria Landin berättade om en fest i Sorunda och Helene Skoglund om en fest på Nyköpings Hus.

Foto copyright © Helene Skoglund & Hans-Peter Stülten
I samband med Arkivens dag lördagen den 10 november inbjöd Nynäshamns släktforskarförening till två föredrag i Nynäshamns bibliotek. Maria Landin och Helene Skoglund berättade hur festligheterna kunde gå till i slott och stugor. Föredragen drog mycket folk och var uppskattade.
Marias Landins föredrag handlade om hur prästerna i Sorunda under 1700-talet styrde på vilket sätt man fick hålla fest i olika sammanhang. I samband med barndop fick kalaset inte vara överdådigt, utan bara för faddrarna och några få inbjudna gäster.
Bröllop hölls på söndagar efter att högmässan var avklarad och fick bara pågå i högst tre dagar så att det avslutades vid middagstid på tisdagen.
I samband med bröllop var mängden ”brännevin” starkt reglerad. På bröllopsdagens morgon var det tillåtet att ta sig en morgonsup. Sedan fick man ta ytterligare 3 supar i samband med måltiderna under dagen. De övriga dagarna var det endast tillåtet med 3 supar per dag.
Trots alla försök att begränsa festligheterna så berättas det om ett speciellt bröllop där brudgummen anlände till vigselakten i sällskap med 20-talet ”svennar” och efter honom kom bruden med ett 30-tal tärnor. Efteråt åkte hela sällskapet till en gård i Torp där festen fortsatte.
Helene Skoglund berättade om sin anmoder Brita Larsdotter som under senare delen av 1500-talet, genom ett antal tillfälligheter blivit utsedd till fatburshustru vid Nyköpingshus där hertig Karl, senare Karl IX, huserade. Som fatburshustru var hon chef för slottets hushåll och arbetsledare för pigor och annat tjänstefolk på slottet.
1592 skulle hertigen gifta sig för andra gången. Nu med en ung tysk adelsdam, Kristina av Holstein Gottorp. Till bröllopet var över 635 gäster inbjudna som både skulle bo och undfägnas under 10 dagar.
Av bevarade dokument vet man att det bland annat gick åt 71,5 oxar, 42 kalvar, 277 får, 710 hönor, 5 tunnor vetebröd, 116 gäss, 54 färska gäddor, 25 grisar, 50 flundror, 4014 ägg, 12 oxtungor och 4 kalkoner. Gästerna drack också 21 tunnor öl.
Man sköt fyrverkerier och ett engelskt teatersällskap svarade för underhållningen. Dessutom hade man stängt in några älgar på borggården, för en nordisk variant av tjurfäktning.
Helene berättade också att Sörmlands museum har en permanent utställning på Nyköpings hus om hertig Karl. Där ingår berättelsen om Brita, som en av de som arbetade på slottet. Vi fick också tips om boken ”Den skoningslöse”, skriven av Erik Persson, och som handlar om Karl IX. I bibliotekets datasal hjälpte medlemmar från Nynäshamns Släktforskarförening också besökare att leta efter sina anor, vilket uppskattades.
NSF