Under släktforskarföreningens medlemsmöte 8 oktober berättade Maria Landin om sitt och Björn Öbergs arbete med en ny bok om Torö.
Ett omfattande arbete ligger bakom boken. Författarna beskriver alla gårdar och torp från äldsta tid fram till ungefär 1920. Förteckningar över de familjer som har bott i husen finns också med.
– Men vi berättar även lite om levnadsförhållanden och om olika näringar och hur dessa har förändrats genom tiderna. Många Toröbor har varit skärtorpare och levde alltså främst av fiske istället för traditionellt jordbruk, berättade Maria Landin.
Själva skrivandet har pågått i några år. Men insamlandet av materialet har pågått i säkert 15 års tid. Uppgifterna kommer bland annat från kyrkböcker, domböcker, svenska medeltidsbrev, Flottans arkiv, Tullverkets arkiv, Lantmäterihandlingar och från tidningsartiklar.
– Vi har sedan plockat russinen ur denna stora kaka!
Maria berättade om många spännande episoder ur gamla Torö sockens historia och en del av informationen var ny för många. Visste ni till exempel att det har funnits två kapell på Torö och att storgården Herrhamra inte är bland de äldsta gårdarna på Torö? Herrhamra nämns första gången på 1500-talet och i till exempel Trävik och Storbyn har det funnits gårdar tidigare än så.
En person som inte många har hört talas om är glasmästaren Petter Pettersson Wallmo som under 1700-talets första del bodde bland annat på Söder Svärdsö, i Storbyn och i Västankärr. Han är en av de fem personer som man idag vet ligger begravda under altaret i Torö kyrka. Det var en hedersbetygelse att få begravas där, nästan bara präster och adel fick det. Men på Torö fick alltså glasmästare Wallmo och hans fru också en sådan finbegravning!
En 1900-talsperson med spännade Toröhistoria är ingengör Carl Nissen som hade stora planer för trakten. Han skulle göra Ören till en badort och fick till och med koncession för järnväg till Torö 1904!
Exakt när boken kommer ut är inte fastslaget.
Maria Landin tipsade också om att föreningen kommer att finnas på plats i biblioteket i Nynäshamn under Arkivens dag den 9 november, och att nästa medlemsträff är den 12 november. Då berättar Sandra Wictorin om sin egen smedsforskning.