Karin Borgkvist Ljung. Foto: Helene Skoglund

Den 10 september var Karin Borgkvist Ljung på besök. Med sig hade hon en spännande historia ur Kommerskollegiets arkiv om en man som i mitten av 1700-talet ägnade sig åt industrispionage, utsänd av den svenska regeringen.

Karin Borgkvist Ljung har under många år arbetat vid Riksarkivet och det var när hon fick en forskarförfrågan om en man vid namn Reinhold Rücker Angerstein, som hon upptäckte vilken skatt hon hade råkat på. Hans reseskildringar är fantastiska, berättade hon.

– Jag blev stormförtjust i den här mannen. Både hans berättelser och fina teckningar och målningar från olika länder i Europa är helt underbara.

Reinhold Rücker Angerstein (konstnär Olof Arenius). Foto: Karin Borgkvist Ljung

Men vad då industrispionage? På 1750-talet var Sverige ett utblottat land och de många krigen; från Trettioåriga kriget 1618–1648 till hattarnas ryska krig, hade urholkat finanserna under 130 års tid. Hur skulle Sverige komma ur svackan och bli ett framgångsrikt land? Hur gjorde andra länder i Europa? Vad fanns det för nya uppfinningar? Regeringen sände den charmige metallurgen Reinhold Rücker Angerstein för att rapportera hem.

Åren 1749–1755 var Angerstein ute på sina resor. Han var i Köpenhamn, i en mängd tyska hertigdömen, Wien, Prag, Lissabon, Madrid i Spanien och på många andra ställen. Han besökte platser för gruvnäring och metalltillverkning, smältverk, guld- och koppargruvor, men också teatrar. I Lorraine i Frankrike besökte han hälsobringande bad vid svavelhaltiga källor som han noggrant målade av.

– Han imponeras verkligen av allt han ser och jämför med vad som finns i Sverige, sa Karin Borgkvist Ljung.

Angerstein imponerades av de svavelhaltiga baden och tecknade av dem. Personen till vänster i ”hytten” får en riktad stråle mot nacken. Sådana detaljer tog Angerstein fasta på. Foto: Karin Borgkvist Ljung

Ibland skriver han också om bra saker där hemma. Varför importerar vi porfyr när det finns i Älvdalen?

Angerstein var med om mycket, berättelserna är detaljerade. Han blev rånad i Belgien, han tog en salamander till husdjur, ”trollade” med magnetiska stenar och väckte en sömnsjuk flicka.

– Det finns så mycket roligt i hans berättelser!

Angerstein hade stöttats ekonomiskt av adelsmannen och assessorn i Bergskollegium Erik von Stockenström, men 1755 återkom han, skuldsatt, till Sverige. Jernkontoret betalade 6000 daler (ungefär 850 000 kronor i dag) för att han skulle skriva ner sina reseberättelser och göra sig skuldfri efter resorna.

Köln 1753, målat av Angerstein. Foto: Karin Borgkvist Ljung

Angerstein blev sedan ägare av Vira bruk, men dog endast 42 år gammal, 1760. Han ligger begravd i Hedemora kyrka.