I våras hade vi på ett medlemsmöte besök av Kerstin Melin som berättade om hur hon och hennes syster hade företagit en resa genom Europa i sin farmors mormors fotspår.  Kerstin hade kommit över en dagbok som Augusta Söderholm, hennes farmors mormor, hade skrivit på sin resa 1845.

Föredraget var intressant, en extra krydda var att Kerstin och hennes syster Sara hade sytt upp kläder som Augusta kunde ha burit på sin resa, så de två damerna reste alltså klädda som kvinnor gjorde i mitten på 1800 talet. Kerstin var även själv klädd upp på samma sätt som en kvinna var på 1800 talet när hon besökte oss i släktforskarföreningen.

Kerstin hade skrivit en bok om resan, den sålde hon på mötet. Jag köpte ett exemplar då jag tyckte det kunde vara intressant att läsa lite mer om deras resa. Jag blev inte besviken, det är en mycket
intressant bok. Med boken följde ett bokmärke med en bild på Kerstin/Augusta, alltid bra att ha när man läser böcker, det är ju inte ofta man läser en bok i ett svep, så kommer ett bokmärke väl till pass för att se hur långt man har kommit i boken. Men på baksidan av detta bokmärke fanns också ett kakrecept på systrarnas ”nödproviant” som de kallar det.

När man reser klädd upp som en kvinna runt 1850 kan det säkert ibland vara lite besvärligt med dagliga bestyren, man skall ju även äta när man reser och promenerar som Augusta gjorde, att då
ha en modern kylväska med mat och dryck förtar liksom lite av stämningen. Altså fick man hitta på något som kunde hålla sig fräscht även utan sådana moderna bekvämligheter. Det blev denna kaka.

Jag provade strax innan midsommar att baka den, jag skulle ha min nevö och hans hustru på besök för övernattning, de skulle komma sent med Gotlandsbåten och sedan fortsätta nästa dag hem mot Danmark. Att bara köpa wienerbröd och en burk med småkakor tyckte jag inte var så roligt, en tårta var för mastigt så jag bestämde mig för att prova med ”Augustakaka”!

Receptet var lätt att följa och kakan kom efter drygt en timme ut ur ugnen. Jag var lite nervös för hur det skulle gå, jag hade nämligen glömt att slå på ugnen när jag började röra ihop smeten, då
det inte används jäst utan bakpulver skulle den ju in i ugnen med det samma. Nå, jag satte ugnen på varmluft och rätt temperatur, efter några minuter, de var lååånga, var det rätt temperatur och jag
kunde sätta formen in i ugnen. Enligt receptet skall den baka cirka 1 timme vid 150 grader, jag provade med en grillpinne efter en timme, men då var det fortfarande lite blött i mitten, så den fick
en 10 minuter till, sedan var det klart. Kakan kom ut och fick stå en liten stund att vila innan jag  tog av formen.

Nu var det ju spännande hur kakan var, gick den att äta eller fick jag ta till plan B och jaga iväg för att köpa något annat? Med stor försiktighet skar jag en liten bit, den hängde ihop, den hade inte fallit ihop och den smakade faktisk ganska bra, om jag själv skall säga det. Min yngsta son Joon hade varit att handla lite, så när han kom fick han också smaka, även han sa god för den, så när gästerna kom serverade jag kakan med någorlunda stor förtröstan. Min nevö äter inte kakor av någon sort, men hans hustru åt två stycken och tyckte den var bra. Så när de skulle resa vidare nästa dag fick hon ett stort stycke med som reseproviant.

Håller den sig nu fräsch när den skall stå, eller blir den torr och hård efter ett dygn? Det var ju spännande. Jag lät den stå på fatet med bara en bit aluminiumfolie över några dagar medan jag tog en bit av den till fikat på kvällarna, inte vid något tillfälle blev den torr eller hård, hela tiden var den mjuk och läcker som när den var nybakat. Sista biten åt jag till kvälls fikat på midsommardagen, då var
kakan fyra dagar gammal.

Om nu någon vill ha receptet har jag gjort en PDF fil med det som jag kan skicka.

Hans-Peter Stülten