Hans-Peter Stülten

Ja vad har det att göra med varandra kanske du frågar dig, men det har mycket med varandra att göra.

För det första är det ganska uppenbart att se till att fotografera nu levande släktingar, speciellt de äldre släktingarna.

Det behöver inte vara så komplicerat, de flesta moderna mobiltelefoner har alldeles utmärkta kameror. Till många av foto apparna finns speciella funktioner för porträttfoto så man får en bra suddig bakgrund. Ibland finns det även funktion för att få bakgrunden svart så motivet framhävs ytterligare. Se bilden nedan, den är fotograferad i vårt kök med min iPhone och en funktion i kameran som gör att bakgrunden blir svart och det kommer ett fint ljus på modellen.

Men en nog så viktig funktion när det gäller foto och släktforskning, är att bevara alla de gamla foton som säkert många av oss har liggande i lådor och album.

Det bästa är ofta att skanna dem, en vanlig enkel skanner till runt 500-600 kronor duger alldeles utmärkt. På bilden ser ni en billig Canon skanner, ja faktisk är det föreningens skanner som får vara modell här, och en dator samt ett par gamla bilder. Denna skanner har fördelen att den inte kräver någon separat strömförsörjning, den är även så liten att den kan få plats i en portfölj eller en rymlig datorväska tillsammans med datorn. Den kan skanna i upp till 1200 DPI och det räcker mer än väl även till utskrift i större format eller som illustration i släktbok. Om man skall skanna till en hemsida eller till att ha som illustration i ett släktforskningsprogram räcker oftast en upplösning på 100 DPI. Men det är en god idé att skanna i större upplösning, minst 300 DPI, så man har större möjligheter för användning av bilden senare i olika sammanhang.

Nackdelen är att man måste ha såväl skanner som dator till hands samtidigt, lite osmidigt om man är på besök hos en släkting och vill bevara foton från ett album. Men igen har man hjälpen nära i form av telefonen med sin fina kamera. Det finns till såväl iPhone telefoner som Android telefoner appar speciellt för att ”skanna” fotos från album. Appar som kompenserar för att man inte alltid håller telefonen 100% parallellt med albumbladet. Det finns till och med de appar som kan fotografera en hel album sida och automatisk dela upp den i de enskilda bilderna. Här är min hustru i gång med att fotografera ett album med bilder från min barndom, hon kan fotografera hela sidan, sedan delar appen upp det i tre enskilda bilder.

Men ofta när man fotograferar eller skannar en bild vill man kanske redigera lite i den, man har kanske trots alla ansträngningar för att få det rätt, i alla fall fått det snett eller fått något man inte vill ha i den färdiga bilden.

Det finns mängder med gratis program för fotoredigering, det jag använder heter XnView och har fördelen att det är på svenska, samt att det klarar av att såväl läsa som spara i nästan alla filformat som finns för foto.

På fotot bredvid ser ni en skärmbild från XnView när jag skannar in två gamla foton.

Vill man ha lite större möjligheter än det man kan få med gratisprogrammen rekommenderar jag Photoshop Elements 2020, det kostar runt 600:- för Windows, med det har du i stort sett obegränsade möjligheter att redigera dina foton.

Men vad ska du göra med originalfotona, när du har fotograferat dem? Kan du så bara slänga dem? Nej absolut inte, de skall sparas och förvaras torrt och kyligt, alltså inte i ett fuktigt förråd i källaren där man riskerar översvämning.

Men viktigare än allt annat, är att skriva bak på fotona vem som är med på fotona. Skriv med en blyertspenna, aldrig med någon form av bläckpenna.

Du vet vem som är på fotona, men dina barn eller barnbarn vet det kanske inte när de om 20 – 30 år skall börja titta på alla dessa gamla foton.

Jag står just nu i den situation då jag håller på att gå genom en mängd gamla foton från min egen barndom och min mors ungdom. Man skulle ju tro att jag på bilderna från min barndom vet vilka personerna är som är på fotot, men det gör jag inte i många fall. Jo att jag är med ser jag ju, men vem är det jag står eller sitter tillsammans med? Länge sedan avlidna släktingar som jag har glömt namnet på, kanske har jag bara träffat dem den enda gången när bilden togs för 70 år sedan.

När det gäller bilderna från min mors ungdom är det ju än värre, vad hette hennes väninnor och kurskamrater? Eller vem är det som står framför hennes barndomshem på 1920 -30 talet? Till all lycka har det i många fall skrivits på baksidan vem det är, och till än större lycka har det skrivits med blyertspenna så det inte har slagit genom på framsidan. Men det är åtskilliga bilder där jag går bet, jag har inte den blekaste aning om vem det är. Så därför skriv på baksidan vem bilden föreställer och all annan information du vet.

Hans-Peter Stülten

Copyright till bilder och text Hans-Peter Stülten

Kopiering och delning får endast ske med angivande av källa och upphovsman.