Handen på hjärtat, var nu ärlig och inte blyg, hur var det när du började släktforska, gjorde du då allt rätt? Skrev in källor in och fram för allt på rätt sätt? Ja skrev du alls in källor?

Nej, jag tänkte väl det.

Du gjorde som många andra, ja nog majoriteten av släktforskare, du körde på, var så upptagen av att få fram information om morfars morfar o.s.v. Det var ju så himla spännande, att man plötsligt fick liksom lite liv i det gamla fotot man hade sett hela livet i ett gammalt fotoalbum.

Började du med att gå en kurs fick du troligen i alla fall något rätt, du fick tutat öronen fulla av att: ”källor är alfa och omega i släktforskning, utan källor är det värdelöst”, jag vet att mina kursdeltagare fick den remsan minst en gång per kurstillfälle.

Eller nappade du på ett av de otaliga erbjudanden som kommer från Ancestry eller MyHeritage, att få fram ditt släktträd i ett nafs bara genom några få knapptryckningar, och att betala en bra slant för abonnemanget?

Eller hoppade du bara ut på det djupt vatten och började samla på dig av informationen, kanske skaffade ett gratis släktforsknings program, eller köpte ett för några hundralappar och började mata in?

Men oavsett hur du nu började, gjorde du med 100% säkerhet fel i början, ja du gör det kanske fortfarande, jag gör det i alla fall även om jag har hållit på i mer än 20 år. Så det är bara att erkänna: Din och min släktforskning innehåller fel.

Det kan vara skrivfel, det kan vara information som är fel, mana har kanske fått en information för länge sedan, och sedan visar det sig att den var fel.

Sedan har det ju hänt en hel del inom släktforskningen bara på de senaste 10 åren, vi har fått tillgång till betydligt mer information i form av databaser, inscannade eller fotograferade handlingar ock så vidare.

Det kan alltså vara en mycket bra idé att tid efter annan se över sin släktforskning, kolla upp om nu alla de uppgifterna man har skrivit in stämmer, om man har blandat ihop på två församlingar eller liknande. Jag upptäckte här om kvällen att jag i den danska delen av min forskning, troligen har gjort just det felet. Samma församlingsnamn finns 4 gångar på Själland, två av gångerna till på köpet i samma amt (län), fast i olika härred, de andra två ligger i grann amten. Men med tanke på avstånden på Själland är risken stor att några har hamnat i fel församling, fast rätt församlingsnamn. Och det var precis det som hade hänt, så det var bara att rätta så det blev rätt.

Varför blev det fel? Jo jag hade utgått från en släktbok som min mor och hustru köpte i början på -70 talet och gav mig i julklapp. Där var grunden till felet, jag kollade inte upp vad det stod i boken. Det var ju en professionell släktforsknings firma som hade gjort den, så man kan tycka de borde göra rätt. Men det gjorde de alltså inte. De var inte uppmärksamma på att samma sockennamn fanns 4 gångar med relativt få mil mellan.

Men jag har även själv gjort fel, fel jag inte ens med den bästa vilja i världen kan skylla på någon annan. Jag har läst fel i kyrkböcker, jag har skrivit fel när jag har registrerat, och jag har haft ofullständiga upplysningar som jag nu kompletterar med fullständiga och korrekta upplysningar.

Inte minst när jag började släktforska på den tiden, då det fortfarande var microfiche från Arkion i Ramsele som gällde, eller besök på landsarkiven. De källangivelser jag gjorde då skulle jag nog inte göra i dag. Bl.a. har jag ibland hänvisat till mikrofichens nummer, och det har man ju inte mycket nytta av i dag. Så de skall rättas till korrekta källhänvisningar som jag har tillgång till i dag.

Så därför ta dig tiden att tid efter annan gå genom din forskning. Är det några poster där du inte har haft fullkomligt koll på alla fakta, fråga dig om de kan kompletteras i dag med de resurser som finns nu?

Släktforskning är ju inte bara en fråga om att ha så och så många tusen individer i sin databas, ej heller om att kunna följa sin släkt tillbaka till Olof Skötkonung. Det är en fråga om att ha rätt information, så långt det är mänskligt möjligt, om de personer man har i sin databas. Det andra kommer som en extra bonus.

Hans-Peter Stülten