Vera Magnusson

Farmor

Min farmor hette Hildur Carolina Johansdotter. Hon föddes 1879-03-27 i Maria församling i Stockholm. Inga föräldrar fanns antecknade. Född i Stockholm utan föräldrar var letar man då? Barnbördshuset förstås! Jag trodde att hon bara hette Hildur. Så jag gick till Stadsarkivet där jag förgäves letade några timmar. Jag lade ner projektet några år men så fick jag reda på att hon hade två förnamn och då kom saken i ett annat läge. Jag hittade henne ganska fort på barnbördshuset och även hennes mamma. Hon hette Carolina Johansdotter. Nu gällde det att hitta någon med det vanliga namnet. Jag gick in på rotemansarkivet. Det fanns två med samma namn men med lite forskning hittade jag rätt mamma.

Carolina föddes i Alseda 1843. Hon arbetade som piga.

Hon flyttade en del och det blev svårt att hänga med. 1864 bodde hon i Nacka. 1865 Hedvig Eleonora. 1875 Johannes församling. När hon blev med barn flyttade hon till mamma och pappa i Alseda. Hon fick tvillingar 1876-02-02. Fader okänd. Utan pengar och intresserad fader kunde hon inte behålla barnen. Hon blev skyldig socialnämden pengar för barnens uppehälle. För att kunna betala sin skuld blev hon intagen på Allmänna arbetsinrättningen i Sockholm 1876. Då var barnen nio månader. Där träffar hon en man och blir med barn igen. Förmodligen fick hon ihop pengarna som behövdes för barnets försörjning. Jag hittade ett kvitto på att hon betalt och på det stog faderns namn.

Lite tur ska man ju ha.

Carl Otto Linder var född på Carlstens Fästning 1832. Hans far var infanterist och det blev Carl Otto också. Han skrev på för sex år som var det vanliga då. Han var ingen skötsam soldat och efter två år flyttades han till Disiplinkompaniet. Där fick han stanna till hans sex år gått. Han var ingen bra man. 1856 hamnade han på Långholmen. 1857 dömdes han för första resan stöld till fyra månader. Kompisen Norborg fick två år. 1858 var det dags för andra resans stöld. Nu blev det två år och sex månaders straffarbete. 1861 ansågs han som försvarslös och togs in på Arbetsinrättningen i Stockholm. 1863 tredje resan stöld och fyra års straffarbete. 1869 var det dags igen. Fjärde resan stöld gav åtta års straffarbete. Den 23 juli 1877 muckade Carl från Långholmen och eftersom han inte hade någon stans att bo blev han åter intagen på Arbetsinrättningen i Stockholm. 1876 träffade han farmorsmor som också var intagen på arbetsinrättningen för att jobba av skulden till fattigvården. 1879 föddes farmor. Hildur Carolina placerades hos familjen Melin. Vad jag kan se fick hon det bra där. Hon stannade tills hon blev vuxen. Carl Otto verkat ha varit en riktig slagskämpe. 1878 fick han sex dagars straffkost för slagsmål. Samma sak hände den tolfte maj året efter. Straffkost igen i sex dagar. I augusti 1881 angrep han en städare. Då blev han återförd till Långholmen från Arbetsinstutet. Den 11 januari hade han fått nog och hängde sig i sin cell på Långholmen.

Varken Carolina eller Carl Otto gifte sig. Carolina dog 1881-02-16 på Sabbatsbergs sjukhus i en febersjukdom. Hon blev 37 år två månader och 28 dagar. Farmor gifte sig med Gustav Carlsson och de fick nio barn. Jag träffade henne en gång ett par år innan hon dog. Hon var glad och skämtsam men sängliggande. Hon dog 1970 nittioett år gammal.

// Vera Magnusson