Det är nog inte vanligt man säger det, men i vissa fall gör man det: ”Länge leve svensk byråkrati”. I Danmark finns inte Arkiv Digital med alla databaserna, i Danmark finns ej heller husförhörslängder och församlingsböcker, det finns de vanliga kyrkböckerna födelse, konfirmation, vigsel och död. Det finns folkräkningar fram till 1940.

Men mycket litet av det är indexerat. Det finns ett företag som heter Danish Family Search som har indexerat en del. Man kan skaffa ett gratiskonto, så får man stå ut med reklam, eller man kan skaffa ett betalkonto så slipper man reklamen. Danska Riksarkivet håller på att indexera folkräkningarna, men det är mycket kvar. Så om man får en dansk nöt att knäcka gäller det att vara kreativ, i annat fall går det inte.

Nöten

För knapp en vecka sedan satt jag och jobbade med min danska släkt i mitt program, jag hade anslutit till mormonernas databas Family Search. Den delen av släkten jag jobbade med var ingift i en sidogren eller snarare en kvist till en gren.

Från min anslutning till Family Search fick jag tips på möjliga släktingar, däribland en bror som jag inte visste om fanns innan.
Kollade att det var rätt mot kyrkböckerna och det var det, alltså en tidigare okänd bror i denna gren. Han hade en hustru Mary Kirstine Pedersen född 8 juni 1900, som han gifte sig med 1925

Och det var nöten. Det framgick nämligen av vigselboken att hon för det första vad född i Köpenhamn, men inte vart, att hon var adopterad och namnet på hennes adoptivföräldrar. Då hon var adopterad gissade jag på hon var född utom äktenskapet.

Jag provade därför först Kongelige Födselsstiftelsen, där de flesta barn utom äktenskap föds, mödrarna kan vara anonyma och det var speciellt tidigare en fördel. Något liknande Allmänna BB i Stockholm. Där fanns hon inte, ej heller på något av de andra sjukhusen i Köpenhamn.

Så jag frågade på Genealogisk Forum, en dansk släktforsknings grupp på FaceBook, om de kunde hjälpa. Det kunde de, jag fick snabbt reda på att hon finns i två födelseböcker samt namnet på hennes mamma: En i Sankt Matthäus i Köpenhamn och en i Kvärndrup på Fyn. Det gav lite information, mamman hade vistats i Kvärndrup på Fyn 10 månader innan förlossningen, där var hennes far veterinär, sedan hade hon född barnet hos en privat barnmorska som bodde på  Västerbro i Köpenhamn. Men det fanns ett problem, inga av ställena fanns hennes namn i födelseboken.

Jag utgick alltså från att hon blev adopterat som relativt nyfödd och att adoptivföräldrarna därför hade döpt flickan. Av någon orsak hade det inte skett någon anmälan till födsels församlingen.

Mamman hittade jag 1901 i en folkräkning och då var hon utan sin dotter, så dottern hade alltså blivit bortadopterat innan 1901. Adoptivföräldrarna kände jag ju till namnet på, men det var tyvärr ack så vanligt och några andra data som födelse eller liknande hade jag inte. Dock en liten upplysning fick jag från vigselboken, nämligen att de bodde i Nyborg. Jag chansade på att flickan var konfirmerat i Nyborg, så jag tittade i konfirmationsboken för Nyborg 1914, och se där fann jag henne.

Samtidigt fick jag upplysning om vart hon var döpt, man kan ju inte bli konfirmerat om man inte är döpt så det står i konfirmationsboken. Nu fick jag ett dops dato och var flickan var döpt, en liten församling på Fyn. Det var som jag trodde, adoptivföräldrarna hade fått flickan som ganska späd. Där hittade jag mycket riktigt flickan med en upplysning om för det första adoptivföräldrarnas adress, men även om att adoptionen hade beviljats september 1900 och namnet på den biologiska modern. Med information om adoptivföräldrarnas adress, kunde jag nu hitta dem i folkräkningen från 1901 och förhoppningsvis få lite födelsedata på dem. De bodde i en liten by i ett litet socken så det var inte så många sider jag skulle bläddra genom. Där stod den lilla familjen med födelsedato och ort för alla tre, ja flickans ort hade jag ju.

Flickans biologiska mor visste jag ju vem det var, jag visste även vem som var hennes biologiska morföräldrar, där hade jag forskat fram såväl när de var född, när de gifte sig och när de dog.

Nu var det adoptivföräldrarna jag skulle försöka få lite mera information om. Från folkräkningen visste jag ju när de var födda och även församlingen, det kunde bekräftas, de var båda från Fyn och de gifte sig i adoptivmoderns födelse församling 1898. Via ”Danska Slägtforskares” databas ”Döda i Danmark” fick jag fram när de dog och kunde bekräfta det i kyrkboken.
Hennes mor dog redan 1912 och hennes biologiska morföräldrar dog 1920 resp 1928. I båda fallen har deras data kollats mot kyrkböckerna. Flickan själv har jag en uppgift om att hon skall ha avlidit 1984, men den är osäker då den är från MyHeritage. Man har ingen ”Sveriges Dödbok 1815-2020” i Danmark.

Så jag betraktar den danska nöten som knäckt.

Hans-Peter Stülten