…om en flicka fick ett barn utom äktenskapet

Som släktforskare stöter vi ofta på barn där prästen har antecknat antingen oäkta, eller o.ä. och i födelseboken står det okänd i bästa fall, i andra fall kanske en angiven man som fader. Detta är ett exempel på hur det också kunde gå, och att flickan inte var helt utan möjlighet att få den trilskande fadern att erkänna faderskapet.

Jag kom i kontakt med ärendet då jag skulle hjälpa en kursdeltagare att reda ut hur det egentligen var med en av hennes släktingar från Gotland. Då jag tidigare har bott på Gotland i mer än 20 år och började släktforska där, är jag inte helt förtappad när det gäller Gotlands geografi och socknar.

Men till den trassliga affären:

Den 8 april 1873 kommer det in en stämningsansökan till Gotlands norra häradsrätt, pigan Emma Laurin i Stenkyrka stämmer sin förra husbonde Patrik Larsson i Lilla Bjers för brutet äktenskapslöfte, hon tjänade hos Patrik Larsson 1871.

Resultatet av detta äktenskapslöfte blev en flicka som blev född den 26 maj 1872.

Hon begär alltså att han skall dömas till att vara hennes lagliga make och att barnet skall vara att anse som äkta född.

Utslaget i häradsrätten kommer den 12 juli 1873 och det fastställer att Patrik skall fullfölja äktenskapet genom att låta viga sig till Emma. De anses alltså som trolovade och man kan säga att de rent juridiskt är gifta.

Patrik har emellertid inga sådana planer, så han vägrar fortfarande.

Patrik kallas alltså ånyo den 7 februari 1874 till Gotlands norra häradsrätt som våren 1874 hålls i Allekvia tingshus i Endre.

Nu har Emma tröttnat på den trilskande Patrik, frågan är väl egentligen hur ett äktenskap mellan dessa två egentligen hade fallit ut, så nu begär hon att äktenskapet skall upplösas.

På den tiden var det inget häradsrätten ensam kunde besluta om, det skulle även behandlas av domkapitlet i Visby och Kungl. Majt.

Av ett protokoll från domkapitlet i Visby från den 28 januari 1874, framgår det att de har behandlat ärendet. Kungl. Majt. har i nåd skriftligen den 12 november 1873 givit tillåtelse till att äktenskapsförhållandet mellan Patrik Larsson och Emma Laurin må upplösas och det skall utfärdas skiljebrev. Så domkapitlet utfärdar skiljebrev 28 januari 1874 och häradsrätten fastställer det under vårtinget 1874.

Så efter många turer blir Patrik och Emma alltså lösta från det äktenskapslöfte som Patrik nekar att ha avgett, men som häradsrätten har beslutat att han har avgett.

Båda parter gifter sig senare på annat håll.

Tack till Ann-Christin Ringbom-Lundgren som gick på Landsarkivet i Visby och fotograferade dombok och domkapitlets protokoll.

Hans-Peter Stülten

hans-peter@tarlin.se