Den 9 april var släktforskaren och nynäshamnaren Lotta Östergren hos oss i Nynäshamns släktforskarförening och berättade om hur hennes släktträd fick ritas om efter ett DNA-test.
Liksom många andra släktforskare fick Lotta Östergren en riktig överraskning efter att hon 2016 hade gjort ett DNA-test. Även hennes föräldrar och andra släktingar testade sig genom DNA-släktforskarföretaget 23andme. På pappas sida var det väldigt klart och tydligt, berättade hon.
– Men mammas sida bjöd på en överraskning! Det visade sig att mamma och en av mina mostrar inte var helsystrar. Man blev ju ganska ställd. Kyrkböckerna kan dölja en hel del sanningar. Men DNA ljuger inte.
Efter det startade ett riktigt detektivarbete. Mormor fanns inte i livet för att kunna berätta, men det fanns ledtrådar. Första frågan som uppstod var ju vem morfar var pappa till. Via en snäll syssling på morfars sida som ställde upp på DNA-test kunde de konstatera att Lotta hade okänd morfar och hennes mamma okänd far. Jakten började.
– Vi letade i dagböcker, tittade efter ledtrådar i gamla vykort och kollade runt med sysslingar och andra släktingar om det fanns några rykten eller ”sägner” i släkten. Sådant ska man inte underskatta.
Och det var en man som återkom hela tiden. En man som visade sig ha varit granne med mormor. Han hade en adopterad son och trodde att han inte kunde få barn, men det visade sig inte stämma. Genom jagande hittade Lotta en man som hade denne person i sitt släktträd. Hon topsade denne okände potentielle kusin till sin mor. Det blev träff. Lotta hade funnit sin biologiska morfar!
De nya uppgifterna ledde till blandade känslor i släkten förstås, som ett sådant besked kan göra. Helt plötsligt fanns det fler frågor än de hade börjat med.
– Men det började kännas mycket bättre när vi hade varit och hälsat på den nya släkten.
Lotta summerade sin berättelse med några nyttiga tips för den som DNA-släktforskar och letar efter en okänd morfar eller någon annan gäckande pappa:
• Syskon behöver inte ha 50% match, det kan skilja mycket.
• Bygg träd på de DNA-släktforskarsajter du använder.
• Leta i gamla brev och vykort, kartlägg vänner och bekanta och fråga om gamla sägner i släkten.
• DNA test kan vara dyrt om du behöver göra många men DNA ljuger inte och hjälper dig mycket.
• Hittar du något? Våga fråga, mejla och ringa.
• My Heritage Sverige på FB har många gratis seminarier med Peter Sjölund som du kan ha nytta av.
Helene Skoglund, sekreterare NSF