Den 21 mars var Ted Rosvall och besökte oss i Nynäshamn. Ted Rosvall är en känd släktforskare som bland annat medverkat i TV-programet ”Vem tror du att du är?”. Han började släktforska redan i 20-årsåldern och har hittat många spännande anor. Den här dagen berättade han om sin mormors mormors öden i Motala men tog oss också med på en resa både bakåt och framåt i tiden. En resa som ledde till Frankrike, Holland, Danmark och Amerika.

Carolina Wilhelmina Josephina de Falck gifte sig med faktoriarbetaren Carl Gustaf Lamark. Han var anställd på Motala verk. Paret fick flera barn varav 4 stycken överlevde till vuxen ålder. 1865 så reste
Carl Gustaf plötsligt till Amerika och då kallade han sig för Pettersson Nyberg. Carolina lämnades ensam med barnen och för att försörja sig och barnen tog hon över sin fars slakteri. Det här var något
som Teds mormor aldrig ville höra talas om. Hon tyckte att det var skamligt att hennes mormor hade haft slakteri.

År 1880, 15 år efter det att mannen rest, tog Carolina ut flyttbetyg för att, tillsammans med barnen, åka till mannen i Amerika. Men resan blev aldrig av. Prästen har strukit över och skrivit ”ångrat sig”.  År 1882 dog Carl Gustaf i Amerika utan att ha återsett hustru och barn. Hans yngsta dotter föddes till och med efter det att han rest sin väg.

Ted började tidigt leta efter sin mormors morfar. Hans mormor sa alltid att Carl Gustaf hade åkt till ”Amerika”. Ingen visste var i Amerika han hade bott. Ted letade också efter en förklaring till varför han rest sin väg och lämnat familjen. Förklaringen kom så småningom genom letande i Motala verks efterlämnade papper. Ett betyg som sa att Carl Gustaf varit duktig i sitt arbete men hemfallen åt dryckenskap och därför fått sparken. Troligen såg han det som enda utväg att resa iväg.

Efter många års letande fick Ted kontakt med släkten i Amerika och kunde reda ut vad det blivit av Carl Gustaf och även tre av hans barn.

Att följa Carolinas anor bakåt i tiden visade sig leda ut på en svindlande resa till Europas fusrstehus. Carolina visar sig vara sondotter till Christina Henriette Casado, markisinna de Monteleone, (dotter till Marguérite de Gyldensteen) och Jacob Wilhelm de Falck. Spåren leder tillbaka till Jean Henri Huguetan, född i Lyon år 1667. Efternamnet anspelar på Hugenotterna, en protestantisk rörelse som förföljdes av katolikerna i Frankrike. Många hugenotter flydde landet. Jean Henri hamnade i Amsterdam och senare i Danmark där han blev adlad Gyldensteen. Släktens slott finns på Fyn.

Ted avslutade med att visa en kavalkad av kungligheter och andra potentater i Europa som alla visade sig vara ättlingar till just Marguérite de Gyldensteen. Själv är Ted åttamänning med vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf. Tänk så det kan bli när man börjar rota i anorna för en slaktardotter från Motala.

Föredraget, som var mycket välbesökt och uppskattat, arrangerades av Nynäshamns släktforskarförening och ABF Södertörn.

För Nynäshamns släktforskarförening
Maria Landin