Efteråret 2017 inleddes med att Barbro Stålheim kom och berättade om Släktforskarförbundets projekt ”Gravstensinventeringen”. Gravstenar ger ju information om de som ligger begravda och är samtidigt ett stycke kulturhistoria, samtidigt vet vi ju att många gravstenar skrotas och blir till kross.
Under Nynäshamns släktforskarförenings första medlemsmöte efter sommaren (12 september) var Barbro Stålheim från Sveriges släktforskarförbund på besök. Hon ansvarar för förbundets projekt Gravstensinventeringen och hade mycket matnyttigt och intressant att berätta om hur man i sin släktforskning kan hitta gravstenar och begravda.
Gravstensinventeringen är en sökbar databas. Där har släktforskare dokumenterat gravstenar med fotografier (eller i äldre fall avritningar) på gravstenar, och en anteckning om vad som står på den.
– Kyrkogårdarnas gravstenar kan vara viktiga ur en kulturarvsaspekt, och särskilt värdefull kan informationen förstås också vara för släktforskare som letar efter sina släktingar, sa Barbro Stålheim.
Gamla titlar och benämningar kan göra en gravsten intressant, precis som gravstenar resta över kända personer.
Och alla som vill vara med och inventera kan göra det. På sidan grav.genealogi.se finns information om hur man gör.
– Man behöver inte ta sig an en hel kyrkogård, utan kan lägga in information om en gravsten om man vill, berättade Barbro stålheim.
Gravstensinventeringen började komma igång på 1970-talet och i dag finns omkring 324.500 gravstenar i databasen.
Men det finns även andra databaser att leta i. Hela fyra stycken:
- Gravstensinventeringen, Sveriges släktforskarförbunds databas.
- Hittagraven.se, Stockholms Stads databas. Här kan man söka bland cirka 576 000 gravsatta på Stockholms 11 allmänna begravningsplatser.
- Svenskagravar.se – Här kan du söka efter gravsatta på kyrkogårdar hos för närvarande 41 kyrkogårdsförvaltningar ute i landet.
- www.gravar.se – en tjänst från LJ System. All information publiceras av och med tillstånd från församlingar och pastorat.
Tips: Mycket finns ofta att hämta i de stora dagstidningarnas digitala värld. En prenumeration ger till exempel prenumeranten tillgång till familjesidor med dödsrunor, begravningsannonser och minnesord.
Tips: För den som har emigranter i sin läkt kan sidorna www.findagrave.com och billiongraves.com vara en möjlighet att hitta avlidna släktingar.
Den bästa tiden att ge sig ut på kyrkogårdarna är våren, tipsade Barbro Stålheim.
– Jag hoppas att ni ger er ut!
Helene Skoglund