Här kan du läsa om våra möten och övriga aktiviteter under 2019.

Den 19 januari var det Släktforskningens Dag. Det hade blivit lite strul med bokningen, så vi satt i tidningshörnan och hade många besökare. Föredrag höll Hans-Peter Stülten i datasalen. Läs mera om det här.
Foto: copyright © Hans-Peter Stülten

Den 12 februari hade vi årsmöte i vår förening, i styrelsen var ordförande och en ledamot på val, de blev båda omvalda så styrelsen ser ut som innan årsmötet. Erland Ringborg ordförande i Sveriges Släktforskarförbund var mötesordförande. Efter fikat med goda semlor, höll han ett litet föredrag om vad förbundet gör för medlemsavgiften. Det blev många frågor. Ett fullständigt referat från årsmötet kan du läsa här.

Foto: copyright © Helene Skoglund

Den 12 mars hade vi besök av Thomas Fürth som berättde om hur släktforskningen har uppmärksammats av den ansedda tidskriften "Science". Hur forskare i främst USA med hjälp av släktforskning har studerat hur arv och livsstil påverkar livslängden. Hur långt man genom åren har rest för att hitta sin partner.

Han berättade även om projektet "Geni World Tree" som kopplar ihop släktforskningdsdata från hela världen för att skapa ett gigantisk släktträd. Aääa är vi släkt, frågan är bara hur långt bakåt den gemensamma anan finns. Ett fullständigt referat kan du läsa här.
Foto: copyright © Hans-Peter Stülten

Den 17 mars hade Maria Landin en heldagskurs i hur man forskar i andra källor än kyrkböckerna. Det var en väldigt uppskattat kurs som runt ett dussin medlemmar deltog i.

Hon gick bl.a. genom sådanna källor som Domböcker, Bouppteckningar och Historiska kartor. Ett mera utförligt referat från kursen finner du här.

Den 9 april hade vi besök av Lars Ericson Wolke som berättade mycket intressant om stortjuven Lasse-Maja.
Lasse-Maja har ju lämnat sår efter sig i såväl domböcker som fängelserullor och inte minst i en egen biografi. Då Lasse-Maja inte kunde vara sig läsa eller skriva är det en okänd spökskrivare som har författat den. Läs mere om detta möte här.
Foto Copyright © Helene Skoglund